Pic

A yumeiho

Teljes japán nevén kotsuban Yumeiho, a keleti technikák egyike, hazánkban 1990 óta ismert. A Yumeiho olyan komplex ízületstimuláció, egésztest kezelés, amelynek célja a test szimmetriájának és ezzel harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása.
 
E technika ősi múltját eredetileg shaolin szerzetesek alkalmazták, akiknek harcművészetek magas szintű gyakorlásához szükségük volt megfelelő energetizálásra az egyensúly és egészség fenntartására.
 

A buddhista kolostorokban honos módszer egyes elemeit összerakva és kiegészítve a nyugati orvoslás elméleteinek megfelelő technikákkal Prof. Saonji Masayuki japán mester megalkotta a „Yumeiho masszázsterápiát”.

 
 
 
 A Yumeiho terápia három technikát ötvöz:
  • masszázst, mely lazítja a feszes izmokat, javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést és fokozza az anyagcserét,
  • az akupresszúrát, mely elősegíti a testben az energia áramlását,
  • manuálterápiás fogásokat, melyekkel helyreigazítják az ízületeket.
Mivel a szervezet harmonizálását és az öngyógyító kapacitás fokozását célozza, bázisterápiaként is alkalmazható. A Yumeiho szerint az emberi test normális állapota a szimmetria, annak ellenére, hogy csaknem mindenki aszimmetrikus.
 
Ennek az aszimmetriának az oka az SI ízület elmozdulása, eredménye pedig számos mozgás és belszervi betegség.
 

 

Az aszimmetria fő oka: az SI ízület diszlokációja

 

Az ember testére alapvetően két egymással ellentétes irányú erő hat. A gerincen lefelé ható gravitációs erő, illetve a két lábon ható alátámasztó erő, amely az előbbivel ellentétes irányú. A két erővektor találkozása a medence területén az SI ízületben kritikus, mert itt erős nyíróerőként jelentkezik. Az SI (Sacroiliacalis ízület) a keresztcsont és a medencelapátok közötti feszes összeköttetés, mely a felsőtest súlyát közvetíti az alsó végtagok felé. Korábban nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget ennek az ízületnek a benne létrejövő minimális mozgás miatt, de ma már tudjuk, hogy a test szimmetriáját döntően befolyásoló szereppel bír.

 
Nagy igénybevétel miatt nagyon gyakran jobb vagy baloldali SI ízület valamelyike diszlokálódik, azaz kimozdul a helyzetéből, ami az egész medence elfordulását eredményezi. Természetesen törzsünknek és végtagjainknak alkalmazkodnia kell a megváltozott statikához. Ez a diszlokáció eredményezi az aszimmetriát, amelynek hatásait még az arcunkon is látni lehet. Külföldön végzett felmérések szerint az SI ízület diszlokációja már a születés pillanatától is fennállhat, ami vagy a gyermeknek az anyaméhben elfoglalt helyzetétől, vagy a szülés során alakul ki. 
 
 

Az SI ízület diszlokációjának hatásai

Ennek számos következménye van. Egy részük a csontok, izmok és ízületek funkcionális eltérését eredményezi, a másik részük különféle mechanizmusok által a belső szervek területén okoz elváltozást.
 
 

Mozgásszervi eltérések

Az SI ízület elmozdulásának eredményeképpen az érintett oldali medencelapát a fej irányában, tehát fölfelé elmozdul, és egyidejűleg a test középpontja felé, befelé rotálódik. Ez az elmozdulás az adott oldalon az alsó végtag relatív rövidülését okozza. 
 
 
 
 
Álló helyzetben látható, hogy az elmozdulás következtében az ágyéki gerincben megjelenik egy oldalirányú görbület, azaz scoliosis. Ezt a szervezet egy ellenirányú háti vagy nyaki görbülettel kompenzálja, azért hogy a fej vízszintes helyzete megmaradjon. 
 
 
Álló helyzetben az is jól kivehető, hogy a páciens válla az adott oldalon feljebb van, mint a másik. A fent leírt elváltozások természetesen nem hagyják érintetlenül a test vázizomzatát sem. Az érintett oldali izmok tónusa egyre fokozódik, merevebbek, feszesebbek lesznek és megjelennek az első panaszok. A fájdalmat legfőképp ezek a kötött izmok okozzák. A fokozott tónusú izomban romlik a vérellátás, oxigénhiány lép fel, úgynevezett isémiás fájdalmat okozva. Erre az izmok további tónusfokozódással reagálnak. Egy ördögi kör alakul ki, amit csak a megfelelő terápia segítségével szüntethetünk meg.
 
 
 

Belszervi eltérések

A test aszimmetriája, az ízületi blokkok és a kötött izomzat a belső szervek működését is befolyásolja. A Yumeiho elmélete szerint az SI ízület elmozdulása hosszabb távon az alábbi betegségek kialakulásához vezethet: különböző emésztőrendszeri panaszok, úgy mint: gyomor-, epe- és bélproblémák, túlsúly, valamint tüdő és szívproblémák, és számos más belszervi működési zavar okozója lehet.
 
Tehát ez az egyedi terápia alkalmazását tekintve igen széles körű, mivel a mozgásszervi megbetegedések mellett a belszervi problémák kezelésére is alkalmazható.
 

 

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre, így első kézből értesülhetsz ajánlataimról, akcióimról.